Jump to Content Jump to footer

הבלוג של צילום בעם מדריך לעדשות מצלמה


עדשות-בצילום


קניית עדשת מצלמה אינה משימה פשוטה: התאמת עדשה לסוג הצילום הרצוי לנו, איכות אופטית טובה, עדשת זום או עדשה קבועה, האם לקנות עדשה מקורית של חברות קנון או ניקון או "להסתפק " בעדשה של סיגמא או טמרון?. לסוג העדשה יש השפעה ויזואלית על הצילום. אורך המוקד של העדשה משפיעה על זווית הראיה, הפרספקטיבה, עומק השדה. במאמר הבא ננסה לעשות סדר בעולם המושגים של עדשות מצלמה.


עדשת מצלמה – הסבר

עדשת מצלמה מורכבת ממספר זכוכיות מלוטשות הנקראות lens elements, זכוכיות אלו " מעקמות " את קרני האור החוזרות מהנושא עד למישור החיישן הדיגיטלי.


שבירת-קרני-האור-על-ידי-העדשה


הזכוכיות מסודרות בקבוצות ( groups ). למשל, בעדשת 17-55 של קנון יש 12 groups שבכל קבוצה יש 19 elements. ריבוי מרכיבים בעדשה מגדיל את הסיכוי להחזרות אור בתוך העדשה ופוגם באיכות הצילום.


עדשות---groups-&-elements


עדשות פשוטות "סובלות" מסטיות של חדות, צבע וניגוד.  סטייה נפוצה נוספת נקראת vignetting: פיזור האור בעדשה אינו שווה, וכך קורה שצידי הצילום מוחשכים יחסית למרכזו.


אורך מוקד של עדשה

אורך מוקד של עדשה הוא המרחק בין המרכז האופטי של העדשה לנקודת המפגש של קרני האור על מישור המוקד , במקרה שלנו, מישור החיישן הדיגיטלי במצלמה.


עדשות בצילום - אורך מוקד וזווית ראייה


אורך המוקד נמדד במ"מ והוא שקובע את זווית הראייה של העדשה, יחס ההגדלה ואשליית העומק ( פרספקטיבה )  של העדשה. עדשות בעלות זווית ראיה רחבה מתאפיינות  באורך מוקד קצר ( עד 35 מ"מ ) יחס הגדלה קטן, ופרספקטיבה, בעוד עדשות זום, בעלות אורך מוקד גדול ( לדוגמה עדשת 70-300 מ"מ  ), מתאפיינות בזווית ראייה צרה, יחס הגדלה גדול ופרספקטיבה חלשה, או במילים פשוטות יותר, עדשות זום גורמות להשטחה. כדי להיות מדוייקים נזכיר שהנתונים שציינו נכונים למצלמות שאינן פול פריים. במצלמות פול פריים עדשות רחבות הן בעלות אורך מוקד עד 50 מ"מ ( לא כולל ). עדשה 50 מ"מ נחשבת עדשת נורמל ומעל 50 מ"מ אלו עדשות זום. במצלמות DX 35 מ"מ היא עדשת נורמל. סימולטור העדשות הזה של ניקון מאפשר לשנות את אורך מוקד מעדשה רחבה של 14 מ"מ ועד לעדשת טלה של 800 מ"מ, אז גם רואים את השינוי בזווית הראיה וביחס ההגדלה.


בדוגמאות הבאות ניתן לראות את הבדלי זווית הראיה בין העדשות השונות.


צילום בעדשת טלה, ניר זיסקינד, קורס צילום למתחילים


עדשת-נורמל בצילום משקפת את המציאות ללא שינוי


עדשה-רחבה-עם-זווית-ראייה-גדולה ניר זיסקינד קורס צילום


בדוגמה הבאה ניתן לראות כי העדשה הרחבה מצטיינת באשליה של מרחק ושל עומק ( פרספקטיבה ), ואילו עדשת טלה מכווצת ( משטיחה ) את המרחק בין הנושא לרקע.  עדשת הנורמל משקפת את המציאות כמו שהיא.


השפעת אורך המוקד על הפרספקטיבה בצילום, מרים אולמרט, קורס צילום למתחילים


אורך המוקד של העדשה משפיעה על סוג הצילום. עדשות רחבות טובות לצילומי ארכיטקטורה, צילומי משפחה ורחוב, כלומר לצילומים מקרוב שבהם צריך לתפוס פרטים רבים. עדשות טלה טובות לצילומי ספורט, טבע ופורטרטים – צילומים מרחוק שבהם נדרשת הגדלה של נושא הצילום על מישור החיישן הדיגיטלי.


אורך המוקד ומהירות התריס

אורך המוקד של העדשה משפיע על חדות הצילום. איך בדיוק? עדשה בעלת  אורך מוקד גדול, עדשת זום,  כבדה יותר ומקרבת/מגדילה את הנושא. שני גורמים אלו מקשים על יציבות היד המצלמת. הפתרון הוא צילום במהירות תריס מהירה, כלל האצבע קובע שמהירות התריס בצילום צריכה להיות גבוהה יותר מאורך המוקד. לדוגמה: צילום בעדשת זום בעלת אורך מוקד של 300 מ"מ מצריך מהירות תריס של לפחות 1/300 השנייה. עדשת זום באורך מוקד של 135 מ"מ מצריך צילום עם מהירות תריס של לפחות 1/160 השנייה.


עדשות זום ועדשות קבועות

בעדשות זום אורך המוקד משתנה בהתאם לסוג הצילום והקומפוזיציה הרצויה, עדשות קבועות, הנקראות גם עדשות פריים ( prime ) הן בעלות אורך מוקד קבוע הדורש עבודת רגליים של הצלם. עדשת זום 18-200 מכילה בתוכה טווח מעדשה רחבה ( 18 מ"מ ) ועד זום בינוני של 200 מ"מ. עדשה זו טובה לכמה סוגי צילום: צילום משפחתי, צילום פורטרטים ( 85 מ"מ ) ואפילו לצילום טבע או פאפאראצי. אורך המוקד בעדשות קבועות אינו ניתן לשינוי, שינוי גודל האובייקט המצולם תלויה במיקום הצלם.


יתרון גדול של עדשות קבועות הוא היחס בין האיכות הטובה למחיר הזול יחסית. יחסית לעדשות זום באותה האיכות, היקרות מאוד. דוגמה מצוינת היא עדשת 50 מ"מ עם מיפתח צמצם 1.8, עדשה מהירה ואיכותית שמפיקה תוצאות נהדרות, והמחיר אינו יקר כלל.  עדשות זום המציעות איכות בלתי מתפשרת כגון 70-200 עם מפתח צמצם 2.8 הן עדשות שעולות אלפי שקלים.  כמו כן, עדשות קבועות אינן שוקלות הרבה, גורם שראוי להתחשבות כשבוחרים עדשה.


לחברות קנון ולניקון יש עדשה קבועה נהדרת ומומלצת לצלמים מתחילים– עדשה עם אורך מוקד 50 מ"מ ועם מפתח צמצם 1.8. זהו מיפתח צמצם פתוח שמאפשר צילום בתנאי תאורה קשים. הצמצם הפתוח מאפשר צילום במהירות תריס יחסית מהירה וב-iso יחסית נמוך. התוצאה – צילום איכותי נטול רעש ( רעש נגרם כאשר מצלמים ב-iso  גבוה ). מחירה של העדשה נע באיזור 500 ש"ח, ללא ספק מחיר מעולה לעדשה שמספקת חדות נפלאה.


עדשת-צילום-מומלצת


עדשת-ניקון-50-ממ-1.8