Jump to Content Jump to footer

הבלוג של צילום בעם גורדון פרקס ואמה ווטסון


American Gothic. Gordon Parks, 1942.


בשנת 1871, בלילה שבין ה – 22-23 לאוגוסט נפל דבר. המוני אנשים מאפריקה, גברים ונשים, הרימו ראש והתקוממו נגד מנגנון העבדות במטרה להשיג חופש ועצמאות. התקוממות שהיתה נקודת מפנה בהיסטוריה האנושית והשפיעה באופן משמעותי על עתיד זכויות האדם. מאז מציינים מדי שנה ברחבי הגלובוס את יום הזיכרון הבינלאומי לסחר בעבדים.


עד שגורדון פרקס ( Gordon Parks, 1912-2006 ) הגיע לוושינגטון די.סי הוא לא ידע גזענות מהי. פרקס נזכר איך נאלץ בווישנגטון להיכנס למסעדות בדלת האחורית, שלא לדבר על אולמות תיאטרון, אליהם לא נתנו לו להיכנס בכלל. פרקס שגדל בקנזס הכיר היטב את העוני, אבל גזענות רעה ומרושעת נגד שחורים היתה ממנו והלאה. גורדון פרקס הגיע ב – 1942 לעיר הבירה כדי להצטרף למחלקת הצילום של המנהל לביטחון חקלאי – ה – F.S.A.


פרקס סרב להיכנע לפחד. הוא חיפש לתעד אישה שחורה ומבוגרת שסובלת מגזענות והשפלות על בסיס יומיומי, ואז נתקל באמה ווטסון שעבדה בבניין של המנהל לביטחון חקלאי. ווטסון סיפרה לו על נטל המאבק היומיומי, על אביה שנרצח בלינץ ועל בעלה שנורה למוות. פרקס ליווה את ווטסון ותיעד את יומה. הצילום American Gothic הוא פסגת היום הזה, וללא ספק אחד משיאי המדיום הצילומי מאז ומעולם.


אמריקן גות'יק, פרודיה על ציור שמן של גרנט ווד מ-1930, שימש ככתב אישום על היחס המשפיל וחוסר השיוויון ממנו סבלו השחורים בארה"ב. פרקס אמר " מה שהייתי צריך לעשות כדי לחשוף את עוולות הגזענות זה להראות את אלה שהכי סבלו ממנה"


Gordon Parks