Jump to Content Jump to footer

הבלוג של צילום בעם תשעה מתוך ארבע מאות


תשעה-מתוך-ארבע-מאות--מאיר-גל


הפעם בחרנו להתמקד בעבודה אחת של אמן, ולא בסדרה או בגוף עבודות, העבודה תשעה מתוך ארבע מאות (המערב וכל השאר).


את העבודה יצר האמן מאיר (מירו) גל, צלם, תסריטאי ומרצה, שחי בניו-יורק. גל גדל בשכונת תלפיות בירושלים ולמד במכללת הדסה. בשנות ה-30 המוקדמות שלו עבר ליו-יורק, שם המשיך ללימודי התואר השני, הוא מלמד בפקולטה לאמנות, בסיטי קולג' בניו-יורק.


את העבודה תשעה מתוך ארבע מאות יצר בשנת 1997. הצילום מציג דמות שניצבת ברקע, כאשר היא אוחזת בספר, שניצב בקידמת הצילום, בכמה עמודים מתוכו, שאר עמודיו תלויים באוויר. הספר הוא 'תולדות העם היהודי בדורות האחרונים', שכתב ד"ר קירשנבוים, ששימש ללימוד היסטוריה בבתי הספר התיכוניים במהלך שנות ה-70. הדמות ברקע שאוחזת בספר היא האמן מאיר גל.


העבודה מבקשת להציג עובדה טכנית יבשה לכאורה, מתוך ספר שמחזיק 400 עמודים (העוסק בהיסטוריה של העם היהודי, לפני קום המדינה) 9 עמודים בלבד מוקדשים ליהודי המזרח. גל מבקש להצביע באמצעות הצילום על האפליה שקיימת נגד מזרחים בארץ. העובדה שבתוך ספר של כ-400 עמודים מחזיקה ההיסטוריה של יהודי המזרח 9 עמודים בלבד, שמה קץ, לדבריו, לויכוח באם קיימת אפליה.


בעקבות סערות בטחוניות רבות שהתרחשו בשנות ה-80 וה-90, השנים בהן החל מאיר גל לפעול כאמן, ושינויים דמוגרפיים שנוצרו בחברה הישראלית, כמו העליה מברית המועצות ומאתיופיה, טען יגאל צלמונה ש"ככל שהאדם הישראלי נתון במשבר חריף יותר מבחינה קיומית, כן מתחזקים חיבוטיו באשר לזהות הקיבוצית שהוא חולק עם חבריו והוא מעמיק את בדיקת השתייכותו התרבותית" ("100 שנות אמנות ישראלית" עמ' 397).


בתוך חברה שמשנה את פניה תדיר, מבקש גל לערער על ההגמוניה האשכנזית השלטת ולהגדיר מחדש את עברו, את שורשיו ואת מקומו בחברה הישראלית. הוא דורש את מקומו בחברה על רקע הניסיון להשתיק את המסורת ואת העבר מהם הוא מגיע. הספר חוצה את התמונה לשניים, מרמז אולי על הפיצול בעולמה הפנימי של הדמות, בין עברו ובין ההווה, בין שורשיו במזרח ובין המדינה עם האוריינטציה המערבית לכאורה.