Jump to Content Jump to footer

הבלוג של צילום בעם היסטוגרמה בצילום


היסטוגרמה-בצילום


ההיסטוגרמה היא כלי שמספקת המצלמה, אשר נותן אינדיקציה לגבי מצב החשיפה בצילום. האם הצילום צולם בחשיפה נכונה או אולי שהוא בהיר מדי או רחמנא ליצלן כהה מדי. אמנם יש לנו את מסך המצלמה שנותן את החיווי שלו, אבל אתם כבר יודעים שעל מסכים לא כדאי לסמוך. המסך יכול להיות בהיר או כהה, מה שיכול להטעות לגבי החשיפה בצילום. ולכן מומלץ להשתמש בהיסטוגרמה על מנת להגיע לחשיפה הנכונה או הרצויה. ההיסטוגרמה נמצאת במסך הנתונים שבמצלמה.


ההיסטוגרמה-במצלמה


מהי היסטוגרמה?

ההיסטוגרמה היא ייצוג גרפי מדויק של התפלגות הפיקסלים שנחשפו לאור בצילום – פיקסלים כהים, גווני ביניים, ופיקסלים בהירים. לשם ההבהרה, אנחנו מדברים על גוונים של שחור, אפור וכהה. ההיסטוגרמה הצבעונית פחות מעניינת את קברניטי הבלוג. באמצעות ההיסטוגרמה ניתן לבדוק את דיוק החשיפה ואף לתקנה במקרה הצורך. אמנם נכון שיש היסטוגרמה אופטימלית, שאותה נפגוש בהמשך, אבל כמו בחיים, גם כאן לא מבטיחים לנו גן של היסטוגרמות אידיאליות, ויש לא מעט וריאציות כאלה ואחרות להיסטוגרמות, שהן ימין קיצוני, שמאל רדיקלי, ומרכז מתון, ההיסטוגרמות משתנות לפני תנאי התאורה ובהירות או כהות הנושאים המצולמים.


איך קוראים היסטוגרמה

כל פיקסל בצילום מקבל ערך מספרי בין 0 ל-255. פיקסל שחור מקבל את הערך 0, בעוד שפיקסל לבן מקבל את הערך 255. סה"כ 256 גוונים של שחור, אפור ולבן. הצד השמאלי של הגרף מייצג את הפיקסלים הכהים והשחורים שבצילום, הצד הימני מייצג את הפיקסלים הבהירים – מבהקים ופיקסלים לבנים. החלק האמצעי מייצג את גווני הביניים האפורים. גבהים/ שפיצים/ פיקים של הגרף מייצגים את כמות הפיקסלים שיש בגוון מסוים, אם הגרף מגיע לנקודה גבוהה, משמע שבאותו הגוון שי מספר רב של פיקסלים, ולהפך.


היסטוגרמה-בצילום


היסטוגרמה מושלמת

היסטוגרמה מושלמת מגיעה מהקצה השמאלי ועד לקצה הימני, ואף נוגעת בקצוות. היסטוגרמה כזאת מייצגת צילום עם סולם גוונים עשיר, שיש בו גם שחור מוחלט עם פרטים, גם גווני ביניים של אפורים כהים ובהירים, וגם אזורים בהירים  שמסתיימים בלבן מוחלט עם פרטים. אין פיקסל כהה מדי nor בהיר מדי. מספרים שבאירופה אפשר למצוא היסטוגרמות מעולות שכאלה. אצלנו בארץ, הן מפציעות רק ביום בהיר, נקי מאבק שמחרב חדות וצבע, ועם עננים בשמיים. יום כזה מגיע אחרי גשם. בדרך כלל תנאי התאורה בישראל קונטרסטיים ולא לטובתנו, ולא מעט יוצא לנו לאבד אזורים שלמים של פיקסלים בהירים או כהים מדי. זו אחת מהסיבות שבגללן צלמינו המוכשרים מעדיפים את האור הרך והעדין ופחות את השעות הלוהטות.


היסטוגרמה-מושלמת


היסטוגרמה של צילום בהיר או כהה מדי

היסטוגרמה שנוטה לצד שמאל מאפיינת צילום עם גוונים כהים, והיסטוגרמה שנוטה לימין על צילום עם גוונים בהירים, זה יכול לקרות בגלל חשיפה לא נכונה או פשוט בגלל שאלו הגוונים שיש בצילום. בדוגמה העליונה ההיסטוגרמה נוטה ימינה שהוא הצד הבהיר לכן היא מייצגת צילום בחשיפת יתר. ניתן לראות שאין פיקסלים שחורים בצילום – צד שמאל ריק. בדוגמה התחתונה ההיסטוגרמה נוטה שמאלה לחלקים הכהים, בעוד שבצד ימין אין פיקסלים בהירים. צילום כהה מדי.


היסטוגרמה-של-צילום-בחשיפת-ייתר


היסטוגרמה-של-צילום-בחשיפת-חסר


השוליים הקיצוניים

כמו בתחומים אחרים, גם כאן השוליים של ההיסטוגרמה הם הבעייתיים בסיפור. אם הגרף חוצה את צד ימין אז בצילום שלנו יש פיקסלים בהירים מדי (שרופים) ואז מומלץ לתקן לחשיפת חסר, ואם הגרף חוצה את צד שמאל זכינו בצילום עם חשיפה כהה מדי ובפיקסלים שחורים נטולי פרטים. במקרה כזה פרגנו לצילום שלכם כמות גדולה יותר של אור ותקנו את החשיפה לכיוון הפלוס (חשיפת יתר).


בצד שמאל, היסטוגרמה של צילום בחשיפת יתר. הגרף חוצה את צד ימין של המלבן וזה מצביע על פיקסלים בהירים מדי. את הצילום הזה היה צריך לחשוף עם פחות אור. בצד ימין – צילום בחשיפת חסר, ניתן לראות שהגרף חוצה את צד שמאל, כלומר, יש פיקסלים כהים מדי ובלי פרטים. את הצילום הזה היה צריך לחשוף ליותר אור.


היסטוגרמות-בחישפת-חסר-וחשיפת-ייתר


היסטוגרמה של תנאי צילום ניגודיים

לא תמיד אפשר להגיע להיסטוגרמה מושלמת למשל בתנאי התאורה ניגודיים המצלמה לא מסוגלת לגשר על הפערים הגדולים בין החלקים הבהירים לחלקים הכהים, ואז נאלצים לוותר על פרטים באור או בצל, וזה לא כזה נורא. לפעמים בשביל צילום אווירה, כזה שהפרטים פחות חשובים בו, מאבדים קצת פרטים בקצוות.


הנה דוגמה מוכרת רק שהפעם שני הצילומים בחשיפות הנכונות. הצילום הימני קיבל יותר אור וההיסטוגרמה זזה ימינה. הצילום השמאלי נחשף עם פחות אור וההיסטוגרמה זזה שמאלה. אמנם בשני הצילומים הגרפים חוצים את קצות המלבן, מה שאומר שבשניהם יש פיקסלים בהירים או כהים מדי, אבל אלו סיטואציות ניגודיות, הגרף שטוח באמצע ואין בהן גווני ביניים. לכן ישנם חלקים בצילום שצריך לוותר על הפרטים שלהם כדי להגיע לחשיפה נכונה של הנושא בצילום.


היסטוגרמה-של-צילום-בחשיפה-נכונה


היסטוגרמה של צילום בתנאי תאורה חסרי ניגוד

צילום לא ניגודי מתאפיין בחוסר צללים או מבהקים, הכול מתרכז בגוונים אפורים. זה יכול לקרטת בדוגמה הבאה ניתן לראות היסטוגרמה של צילום לא ניגודי. הפיקסלים מתרכזים במרכז המלבן, אין פיקסלים בצד ימין של הגרף וגם לא בצד שמאל. כלומר אין צללים או מבהקים.


היסטוגרמה-של-צילום-עם-ניגוד-נמוך


סיכום

כפי שנכתב בפתיח, ההיסטוגרמה היא האינדיקציה, בהא הידיעה, לאיכות החשיפה ולא מסך המצלמה. לכן, בכל צילום הקפידו להשתמש בכלי הנהדר הזה. תקנו או שפרו את החשיפה לפי ההיסטוגרמה ועל ידי כך גם תרכשו ידע על חשיפה בצילום, ולא פחות חשוב על איכות האור, כמו למשל באילו שעות מומלץ לצלם במהלך היום ובאילו פחות.


היסטוגרמה בצילום – מקורות

מאמר על חשיפה בבלוג שלנו


מאמר על היסטוגרמה באתר קולור קמברידג'


מאמר על היסטוגרמהבאתר דיגיטל פוטוגרפי סקול