Jump to Content Jump to footer

הבלוג של צילום בעם המלך יוסוף הראשון

יוסוף-קארש-עם-כוכב-אחר.-קרמיט-מהחבובות, 1990


יוסוף קארש ( Yousuf Karsh ). אחד מצלמי הפורטרטים  החשובים בהיסטוריה. קארש נולד ב – 1908 בארמניה, ב – 1925 הגיע מסוריה לאוטוווה, קנדה. קארש רצה ללמוד רפואה אבל העניינים התגלגלו אחרת. ב – 1926 התחיל לעבוד בסטודיו לצילום של דודו. בסופי שבוע היה מסתובב בשדות עם מצלמה שקיבל. צילום נוף שלו אפילו זכה במקום הראשון בתחרות צילום. מעשה שהיה כך היה – קארש העניק לחבר את הצילום במתנה, באופן חשאי החבר הגיש את הצילום לתחרות, והופה מקום ראשון.


שלושת השנים הבאות עבד קארש כאסיסטנט אצל John H. Garo, בבוסטון.  גארו , צלם פורטרטים באור יום ובחסד ,  עודד את יוסוף הצעיר ללמוד אמנות. קארש נרשם ללימודי ערב,  וולסקז ורמברנדט היו לו להשראה, ולמרות שציור לא היה כוס התה הירוק שלו, לימודי האמנות והשעות הרבות שבילה בספריה הציבורית של בוסטון, הקנו לו ידע באור,קומפוזיציה וצבע. הידע שרכש נתן לו נקודת מבט חדשה בצילום.


ב – 1931 עוזב קארש את בוסטון בחזרה לאוטוווה, ופותח סטודיו קטן לצילום פורטרטים, כסף לא ממש היה לו, אבל אמונה בצדקת הדרך הייתה גם הייתה. קארש מתחיל לצלם הצגות בתאטרון קטן באוטווה, קארש משתמש בתאורה המלאכותית שעל הבמה, האפשרויות הבלתי מוגבלות של סגנונות תאורה ואווירה, פתחו עבורו עולם חדש. תאורת היום בסטודיו של גארו נדחקה לפינה. יצא ככה שהבן של המושל הכללי היה שחקן בתאטרון, קארש מצלם את המושל ואשתו והצילום מתפרסם בעיתונות הלונדונית והקנדית.


מצלם את צ'רצ'יל

ב – 1936 מגיע נשיא ארה"ב דאז פרנקלין רוזוולט לקנדה, רוזוולט נפגש עם ראש ממשלת קנדה מקנזי קינג, קארש מתבקש לתעד את הביקור ומתיידד עם ראש הממשלה, מעכשיו קינג דואג לקארש. ב- 1941 ווינסטון צ'רצ'יל מגיע לבירת קנדה וקארש מצלם אותו, מקנזי אחראי על השידוך. הצילום מכה גלים באנגליה. אצל  יוסוף קארש שום דבר כבר לא יהיה אותו דבר.


ווינסטון-צ'רצ'יל-1943-צילום-יוסוף-קארש


כנפי ההיסטוריה משקשקות

ליברפול באנגליה? קארש באנגליה.ב – 1943 הוא מגיע לממלכה ומצלם את כל ההוז אנד הוז, ביניהם, את החברים מהמשפחה המלכותית והסופר ברנרד שואו. הנסיעה ללונדון מגדירה את אופן העבודה של קארש, לימוד מוקדם ומעמיק על כל אחד מהמצולמים שלו, וסטודיו נייד בכל רחבי הגלובוס.


פיקאסו פאבלו, המינגווי ארנסט, הפבורן אודרי, איינשטיין אלברט, עלי מוחמד, אפשר להמשיך עוד עוד עוד .. קארש צילם 51 מתוך 100 האנשים המשפיעים במאה ה – 20. גם קארש היה ברשימה הזאת, הקנדי היחיד.


"לכל אדם יש סוד, ותפקידי כצלם הוא לגלות  אותו. הסוד מתגלה בשבריר שנייה דרך מחווה לא מודעת של המצולם, לשבריר שנייה המצולם מסיר את המסכה שהוא שם עליו, והאני האמיתי מתגלה, זוהי הזדמנות בלתי חוזרת והצלם חייב לפעול". יוסוף קארש.


גרייס-קלי-1956-צילום-יוסוף-קארש


מוחמד-עלי-1970-צילום-יוסוף-קארש



ב – 1992 סוגר יוסוף קארש את הסטודיו באוטווה וחוזר לבוסטון. 60 שנות צילום מסתיימות. בשנת 2002, בגיל 93, הוא נפטר.